“Соціальне служіння в умовах війни” – Карітас Коломия презентував свою роботу на місцевому Синоді єпископів УГКЦ

“На початку повномасштабного вторгнення до нас приїхали журналісти  американського радіо. Вони записували шум літаків, які тоді літали над Карітасом, й питали, чи на нашу думку, гори як у давні часи, стануть прихистком для багатьох людей, які тікають від війни. Я тоді не знав, що їм відповісти, бо передбачити ситуацію було неможливо. Але зараз ми чітко бачимо, що передбачення американських журналістів стало реальністю. Сотні тисяч осіб знайшли прихисток на території Коломийської єпархії УГКЦ. Наприклад, Яремче де є лише 10 тис. місцевих жителів, змогло прийняти 25 тисяч ВПО”, – розповів на початку синоду о. Сергій Триф’як, директор Карітас Коломия.

До слова за рік повномасштабного вторгнення наш благодійний фонд:

• допоміг понад 50 тисяч сімей;
  • доправив 120 вантажівок на деокуповані території;
  • став осередком для 600 волонтерів.

Зараз Карітас Коломия планує часткові трансформації у своєму служінні. Про це теж поговорили під час зустрічі.

“Важливими є нові методи праці, щодо збереження сімей, які розлучені через війну. Ми як Церква маємо навчитися працювати з травмами війни: сім’ями загиблих та полонених, сім’ями військових, тих, кого ця війна зачепила найбільше. Також не варто опускати з поля зору наші прихистки, адже в них залишились люди, які не мають куди повернутися або фізично не можуть цього зробити. Не припиняємо ми також видачі гуманітарної допомоги для постраждалих від воєнних дій. Ну і звісно ж один з пріоритетних напрямків служіння Карітас Коломия – це миробудування.  Ми мусимо знаходити спільні точки дотику, щоб провести об’єднавчі процеси в наших громадах”, – додав о. Сергій