Локації Добра | Частина 10 | Католицька школа Святого Івана Павла ІІ

Католицький школа Святого Папи Івана Павла ІІ відчинила свої двері 1 вересня 2019 року. Спочатку планували, що тут буде тільки садочок, однак відкрили ще й початкову школу. 

За словами директорки Галини Петрівни, яка працює тут від першого дня, школу формували поступово: у 2019-му набрали перший клас, наступного року ще один перший, наразі у школі є 4 класи.

“До минулого року у нас працював і садочок. Ми мали три групи: “Янголятко”, “Сонечко” і “Чомусики”, але оскільки нам не вистачає приміщення (багато класів пішли на поділ: клас інформатики і тд), школа росте, вільних приміщень немає, тому і садочок довелось закрити. Наша школа називається Коломийська гімназія. Якщо відкриємо далі ліцензію, то матимемо право навчати до 9-го класу”,  —  розповідає директорка школи Галина Петрівна.

На перший погляд, це звичайна школа, тільки дуже сучасна: тут все нове, яскраве та новітнє. Директорка каже, що попри все вона (школа) трішки відрізняється від інших

“Тут ми маємо більше можливостей. Школа працює до 18:00  — повний робочий день. Тепер через військовий стан уроки в інших школах скорочені, а у нас – повні.

Для мене, як для вчительки, важливо, окрім навчальної складової, людські якості. 

У кожному класі двічі на тиждень проводять катехизації, дітки третього класу цьогоріч йдуть до першої сповіді, крім того, щотижня відбувається загальношкільна молитва. Під час тривоги, коли діти спускаються в укриття, то моляться вервицю за мир в Україні”, — ділиться Галина Петрівна.

Галина Петрівна каже, що для неї дуже важлива самостійність та дисциплінованість дітей. У школі над цим активно працюють.

“Ми велику увагу приділяємо дисципліні. Я вважаю, що без цього не можна виховувати дітей. У нас є шкільна форма, це теж одна з речей, яка дисциплінує”,  —  каже директорка.

У Католицькій школі виконують навчальну програму згідно з державними стандартами, але тут більша кількість англійської, складніші підручники. Багато прогулянок, навіть між уроками, триразове харчування з двома перекусами. Велику увагу у школі приділяють розвитку дрібної моторики рук в дітей. 

Раз на тиждень кожен клас має обов’язкову екскурсію. Через вторгнення далекі мандрівки скасовували, тепер пізнають світ в рамках міста. За словами директорки, ця складова навчання важлива, щоб показати дітям прекрасне.

“Мені приємно працювати тут. Я бачу результат і мені легко взаємодіяти з колективом. У нас ніколи не було конфліктів між вчителями. Якщо є якісь робочі зауваження до когось, ми завжди обговорюємо це. 

Якщо потрібно прибрати школу чи приготувати її до свята, ми усі згуртовуємося і робимо це”,  —  ділиться пані Галина.

Галина Петрівна влаштовує невелику екскурсію школою. Потрапляємо в один із класів, саме триває урок. Директорка вітається — “Слава Ісусу Христу”. Усі діти гучно та розтягнуто, в один голос відповідають “Слава навіки Богу!”.

Школа має два поверхи, на першому знаходиться декілька класів, кухня, спортзал та сходи, що ведуть в укриття. На другому —  кабінет директорки та ще декілька класів.

Дорогою зустрічаємо дітей, які повернулися з екскурсії. 

На спортивному майданчику, який знаходиться на вулиці, граються діти. Директорка наполегливо просить одного з дітей одягнути верхній одяг. У той час інший хлопчик декілька разів поспіль вітає Галину Петрівну з Днем вчителя.

Відчувається атмосфера тепла та домашньога затишку. Тут усі свої, усі одне про одного дбають. Це ще одна локація, де ширяться цінності Карітасу  — добро, любов та милосердя.

Caritas Kolomyia