Вихованці проєкту «Готуємо дітей та молодь до майбутнього 2023», що діє за підтримки Caritas Ukraine мали неймовірну можливість відвідати табір в Італії.

Ми поспілкувалися з Христиною Ільчук – педагогинею, яка супроводжувала діток та подорожувала разом з ними, щоб вона розповіла більше про їхню захоплюючу подорож.

Кому пощастило поїхати в табір?

Ми везли 16 дітей із двох Дитячих будинків сімейного типу. Віком від 8 до 17 років.

Скільки часу тривало ваше таборування?

17 липня ми приїхали і 30 липня вже поверталися назад, тобто 15 днів.

Як розпочалася ваша поїздка?

Спочатку ми поїхали до Львова, а звідти вирушили до кордону. Так і розпочалася наша мандрівка.

Чи важко діткам далася дорога?

Незважаючи на те, що дорога досить-таки далека, діти не сумували. Адже ми всякими способами дарували їм хороший настрій. Співали, грали різноманітні ігри, тож не було так відчутно тих кілометрів. До того ж, ночувати ми залишалися в готелях. Мали змогу трішки відпочити.

Які міста та країни ви проїжджали, де зупинялися?

Насамперед проїжджали Польщу. У Кракові мали неймовірно цікаву екскурсію містом та обід. Також були в Австрії, де могли ознайомитися з архітектурою та палацами Відня. Після цього  ми вже попрямували в Італію, в саме в місто, де й відбувався наш табір – Каварено, провінція Тренто.

Як Вас прийняли в Італії?

Якщо по-правді, то нас дуже круто прийняли. Всі були дуже привітливі, волонтери робили все, щоб нам було комфортно. Наші діти не дивлячись на те що не знали мови, не відчували жодного бар’єру. Адже всі сучасні і знаходили вихід із ситуації.

«Наші діти навчилися багато новому. Познайомилися з іншими та розширили своє коло спілкування. Діти були насправді дуже щасливі. Якби нам складно ця поїздка не давалася, але дивлячись на дітей, їхні посмішки та враження – це було того варте», – додає пані Христина.

Яка програма була у дітей?

Нас возили на різноманітні екскурсії та розваги. Вихованцям дуже сподобався мотузковий парк, та басейн. Їм організовували квести та дискотеки. Увесь час був заповнений різноманітними заходами, тож сумувати було ніколи.

Який майстер-клас запам’ятався найбільше?

До нас приїжджали їхні місцеві рятувальники,  які розповідали про свою роботу в Італії. Пожежники давали можливість опанувати дітям цю нелегку професію, а потім дарували подарунки.

Також багато майстер-класів було присвячено виробам, які діти робили своїми руками. Тож додому всі привезли чимало пам’ятних сувенірів. Багато часу діти приділили розвитку.

Ми відвідали багато сучасних музеїв, де ознайомлювалися з різноманітними винаходами людства і не тільки.

Які були цікаві зустрічі в Італії?

В останні дні нашого перебування до нас приїхав мер цього містечка і запросив на святкування Дня Міста. Наші італійські друзі солідарні з нашою державою і підтримують її усілякими способами, тому для підняття нашого духу попросили заспівати гімн України та пісню «Ой, у лузі, червона калина».

“Коли прийшов час повертатися додому, то вони звісно, що не хотіли цього робити. Адже від таких канікулів усі були в захваті. Це був неймовірний час, наповнений максимальною програмою дня, не просто відпочинку, але й інтелектуальним та духовним розвитком кожного учасника!” – на кінець додає пані Христина.

Радіємо, що можемо подарувати найкраще дитинство вихованцям наших проєктів завдяки партнерам.

Разом робимо добрі справи та перемагаємо!