З 11 по 18 вересня у нашому благодійному фонді відбувалося чимало подій, якими ми готові з вами поділитися.
Напередодні Дня українського кіно Карітас Коломия в рамках проєкту #Долаючи_розломи за підтримки Caritas Ukraine організував пізнавальний день для внутрішньо переміщених осіб. Спочатку наші берефіціари мали змогу переглянути в кінотеатрі новий український фільм «Довбуш», в основі сюжету якого — життя найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша.

Відтак під позитивними враженнями учасники заходу поїхали в Печеніжин, де, за переказами, й народився опришок. Там, на початку села, біля пам’ятника Олексі Довбушу, нас зустрів дослідник Іван Котів. Він захопив своїми розповідями та квестом з пошуку скарбів. Далі пан Іван провів чудову екскурсію музеєм, де зберігають найрізноманітніші експонати, від старовинного одягу, взуття, речей домашнього вжитку та портретів до особистих речей опришка, які передавали від покоління в покоління.

Минулого тижня у рамках проєкту “Освіта не може чекати” на наших парафіяльних хабах у Снятині, Тлумачі, Заболотові та Яремче відбувалися різноманітні заняття та активності, які допомагають дітям розвивати мовлення, увагу, пам’ять, формувати навички, які є успішною основою будь-якого навчання.

13 вересня фасилітатор громад о. Олександр Селезінка відвідав Городенківську громаду, щоб поспілкуватися з потребуючими та передати допомогу від Карітас Коломия.

Гуманітарну допомогу: чотири інвалідні візки, милиці, набори постільної білизни та багато гарного одягу передали для підопічних Тишківського Центру соціального обслуговування.

Персонал та мешканці геріатричного будинку вдячні за небайдужість та вагому підтримку.

Також передано у безкоштовне користування функціональне ліжко з електроприводом для домашньої реабілітації пораненого воїна Городенківської громади – мешканця с. Тишківці п. Володимира Бойчука, який, на жаль, втратив на полі бою обидві ноги.

Така співпраця можлива завдяки проєкту «Гуманітарний захист людей, які постраждали від конфлікту в Україні 2023» за фінансування Caritas Austria та Neighbor in Need.

Минулого тижня наші працівники та волонтерки Карітас Коломия у рамках проєкту «Домашня опіка» відвідали наших бенефіціарів та допомогли їм створити затишок вдома. Тепер у них чистота і порядок.

На днях наші педагогині Карітас Коломия організували дітям веселе та пізнавальне заняття «Збираємо ланч-бокс легко та корисно» в Парафіяльному Карітасі в м. Яремче.

Під час майстер-класу школярів не тільки навчили готувати смачні перекуси, але й пояснили як їжа впливає на їхній молодий організм та що потрібно додавати в раціон, щоб мати енергію та сили на увесь день.

Керівництво та фахівці Карітас Коломия відвідали м. Косів та оглянули будинок, який реставрується силами Карітас Коломия для створення благодійної їдальні Карітас Косів.

Отець Роман Іванюлик від імені Карітас Косів показав хід реставраційних робіт та розповів про всі плани щодо діяльності майбутньої благодійної їдальні.

Директор нашого благодійну фонду о. Сергій Трифʼяк та керівники департаментів поспілкувалися з головою Косівської територіальної громади п. Юрієм Плосконосом та обговорили можливості і напрямки розширення співпраці з міською радою щодо соціального служіння для мешканців громади.

Минулого тижня фахівці проєкту «Домашня опіка» разом із лікарем-терапевтом Оксаною Боледзюк з нашого медичного кабінету, який ось-ось відкривається в Карітас Коломия за підтримки Cordaid відвідали бенефіціарів та звершили оглядовий візит, де забезпечили їм медичний огляд.

Цього разу стежками Довбуша вирушили мешканці чотирьох шелтерів Карітасу в Коломийській громаді.

Українська стрічка «Довбуш» не залишила байдужим нікого, викликала багато вражень та пробудила любов до свого, рідного.

Саме ці емоції спонукали дізнатися більше про життя легендарного опришка, тож після сеансу учасники поїхали в с. Печеніжин, де відвідали Історико-краєзнавчий музей Олекси Довбуша.

Робимо все можливе, щоб парафіяльні волонтери Коломийська єпархія УГКЦ були обізнаними в різних темах та змогли допомогти більшій кількості людей.

Цього разу ми завершили 6 модуль соціально-освітньої волонтерської академії «Сова». Це навчання допомогло не тільки отримати нові знання, але й навчило, як творити добро професійно, щоб розвивати Соціальне служіння УГКЦ за підтримки Renovabis та CNEWA Canada.

Під час нашої зустрічі говорили про «Волонтерське служіння для людей золотого віку».

На сесії керівник департаменту здоровʼя та домашньої опіки Марта Конечна розповіла волонтерам про особливості праці з людьми похилого віку, а наші соцпрацівники показали на прикладі, як правильно та професійно здійснювати супровід та догляд за старенькими.

Неймовірно цінним та важливим було застосувати нові знання на практиці, тому ми надали учасникам таку можливість. Волонтери спробували самостійно супроводжувати та опікуватися людьми, які мають порушення координації рухів.

Опісля всі разом поїхали в Будинок милосердя Блаженного Миколая Чернецького у Ковалівку та в шелтер, який знаходиться на вулиці Франка, де можна було поглянути – чого насправді потребують старенькі, поспілкуватися з ними та надати тепло й підтримку.

На завершення навчального модуля всі отримали сертифікати та натхненні повернулися додому.

Віримо, що отримані знання допоможуть нашим чудовим волонтерам творити справді якісні зміни на парафіях та у суспільстві!

Маленькі мандрівники разом із педагогами Карітас Коломия знову вирушили в неймовірно цікаву подорож!

Ми завітали в “Маленький Париж” – місто, яке ще називають перлиною Буковини – Чернівці. Величні пам’ятки архітектури, розкішні храми, старовинні площі, затишні вулички милували око мандрівників.

Окрім екскурсії містом малеча завітала в Музей науки, парк атракціонів та український Хогвартс – Чернівецький університет – візитну карточку цього міста.

Кожна поїздка це спогади, які залишуться з дітками на все життя, а ще яскраві та позитивні емоції, які подарують найщасливіше дитинство. Екскурсія відбулася в рамках проєкту “Допомога дітям в потребі”.

Разом робимо добрі справи та перемагаємо!