Ділимося з вами, як минув тиждень у Карітас Коломия.

Завдяки підтримці наших партнерів з Arcidiecézní charita Olomouc Карітас Коломия може продовжувати допомагати всій великій мережі Caritas Ukraine. Цього тижня ми знову відправили обігрівачі та газові балони до Caritas Odesa UGCC. Ці пристрої допоможуть множити допомогу навіть в холодні часи.

Простір дружній до дитини в рамках проєкту #EmergencyAppeal23 мандрує локаціями, які розташовані по всій Коломийській єпархії УГКЦ. Минулого тижня педагогині разом із Простором дружнім до дитини, який діє при Парафіяльному Карітас Яремче за підтримки Caritas Norge навідалися до села Микуличин.

Інтеграційне заняття було присвячено темі “Цінність людського спілкування, що несе добро”. Вихованцями наших педагогів стали діти позбавлених батьківського піклування, котрі приїхали до нас із Харкова.

Під час заходу малеча:

  • пограла в цікаві рухливі та розвиваючі настільні ігри;
  • навчилась робити котиків у техніці оригамі;
  • виконала аплікацію «Будинок добрих справ»
  • запально танцювала та отримала солодкі подарунки.

А ще педагогині Простору #Emergency_appeal разом із наймолодшими мешканцями шелтерів Карітас Коломия готуються до свята Стрітення Господнього. Що з цього вийде побачите незабаром.

Вихованці проєкту «Готуємо дітей та молодь до майбутнього України 2023», який діє за підтримки Caritas Ukraine та Карітас Дітям, під час останнього арт-терапевтичного заняття, за допомогою техніки “Автопортрет”, працювали над розвитком своєї ідентичності.

Наша ідентичність — це самоусвідомлення якими людьми ми є. Становлення особистості й формування її ідентичності відбувається у процесі життя й зумовлено багатьма чинниками, про це наші прекрасні педагогині розповідали нашим юним підопічним.

Багатьох людей ще з дитинства переслідує страх стоматологів. Проте, якщо правильно доглядати за своїми зубами візити до цих лікарів можуть бути геть не страшними, а може навіть навпаки. Про це вихованцям проєкту «Готуємо дітей та молодь до майбутнього України 2023» за підтримки Caritas Ukraine, Карітас Дітям та Простору #EmergencyAppeal23, розповів дантист Марко Левандовський. На спільному заході присвяченому Міжнародному дню стоматолога лікар поділився усіма тонкощами догляду за зубами, а також корисною інформацією про здоров’я ротової порожнини.

Наприкінці свята всі діти отримали солодощі та засоби для догляду за зубами. Якщо використовувати їх у правильному порядку й з розумінням  —  до стоматолога доведеться звертатися рідше.

Діти на парафії – радість для кожного священника. Карітас Коломийської єпархії вирішив подарувати солодощі юним парафіянам. Ми вже раніше розповідали вам про цю ініціативу — 27 найактивніших парафій проєкту “Соціальне служіння Коломийської єпархії УГКЦ” роздали 280 коробок смаколиків.

Команда Соціальне служіння УГКЦ Карітас Коломия, за підтримки Renovabis CNEWA Canada, продовжує множити дух жертовності та соціальної відповідальності на парафіях Коломийська єпархія УГКЦ. Минулого тижня ми відвідали громаду храму Вознесіння Господнього села Стецева.

Під час зустрічі, разом з найактивнішими парафіянами, ми обговорили важливість систематичності та зваженості в допомозі іншим. А також представили #cоціальне_служіння_УГКЦ #social_ministry_UGCC, яке здійснює БФ «Карітас Коломия» та кращі практики парафій з якими ми активно співпрацюємо.

У роботі соціальних працівників напрямку Домашня опіка дуже важливо дбати про свій ментальний стан і знати як діяти в критичних ситуаціях. Саме про це минулого тижня розповідала психологиня проєкту «Надзвичайне реагування на війну в Україні» за підтримки Caritas Norge Катерина Фещеко.

Під час зустрічі говорили хто такі маніпулятори і як вони діють. З’ясували, з якими маніпуляціями можна зустрітися у повсякденному житті й розбирали механізми протидії їм.

Наші волонтери не тільки здатні багато і самовіддано працювати, вони вміють ще й інтелектуально відпочивати…

Наша неймовірна координаторка волонтерів Iванка Федорак влаштовує для  волонтерів теплі посиденьки з цікавезними настільними іграми та рефлексіями, де вони мають змогу поділитися своїми переживаннями та досвідом.

Цього разу проводили час з новою настільною грою —  “Майсторій”. Це карткова сторітелінг гра, яка розвиває креативне мислення та навички співпраці та сторітелінгу. А ми дбаємо про те, щоб наші волонтери були всебічно розвинутими, а час, проведений в Карітасі, їм приносив також і радість.

А ще прощалися з волонтером Дімою, який більше, ніж пів року мешкав у Коломиї та активно долучався до волонтерства у Карітасі. Тепер хлопець повертається до рідного Миколаєва і наша волонтерська сім’я його тепло проводжала.

А чи знаєте ви, що тиждень між неділею про блудного сина та про страшний суд є днями соціального служіння. Таке рішення у 2016 р. проголосив Синод єпископів УГКЦ. Головна їхня мета — плекання духа милосердя та підготовка вірних до Великого посту.

Щоб усі парафіяни Коломийська єпархія УГКЦ могли долучитись до днів соціального служіння Карітас Коломия запускає тижневий марафон добрих справ #з_служінням_до_великого . Щодня благодійний фонд буде розповідати вам про одну справу духовного і тілесного милосердя, а також варіанти їх реалізації. Ви ж, своєю чергою, матимете добу, щоб виконати все запропоноване й поділитись цим зі своїми друзями.

День перший: голодного нагодувати/грішника навернути

Перше діло милосердя для тіла вчить нас ділитись з ближніми найосновнішім  —  часом. Чуючи про цю настанову ми думаємо про щось масштабне, натомість приклади її реалізації доволі прості:

  • пожертвуйте певну суму на Благодійну їдальню Карітас Коломия (реквізити будуть в першому коментарі);
  • принесіть щось смачненьке в Будинок нічного перебування (Петлюри, 98);
  • заплануйте й організуйте на своїй парафії благодійний обід для потребуючих;
  • долучіться до команди волонтерів благодійної їдальні (наприклад в  Карітас Коломия, Карітас Надвірна, парафіяльних Карітасах  Катедрального собору Преображення Господнього УГКЦ м. Коломия, церкви Чуда Архистратига Михаїла м. Снятин, Успіння Пресвятої Богородиці м. Городенка, Миколая Чудотворця с. Лісна Слобідка)
  • пригостити друга чимось смачним;
  • потішити родичів смачною випічкою.

Перше діло милосердя для душі — грішника навернути.

Часто ми, вважаючи себе порядними християнами, беремося повчати наших ближніх. Проте, перед цим варто замислитися чи в нас немає гріха.

Варіанти реалізації першої справи милосердя для душі:

  •  почніть щовечора робити іспит сумління;
  •  приступіть до сповіді;
  •  моліться за навернення тих, хто ще не знайшов свою дорогу до спасіння;
  •  пожертвуйте кошти на свою церкву (адже одна із її головних місій — навернення грішника)Маємо три місця в команді педагогів Карітас Коломия.

    Дарувати дітям життєві орієнтири, турботу і яскраві емоції  — одне з найважливіших покликань Карітас Коломия, тому ми запускаємо дитячі простори по всій території Коломийська єпархія УГКЦ

    Про деталі цих локацій дитячого щастя ми розповімо згодом, а зараз ми в пошуках 3 педагогів в нашу команду. Вакансії ще є в:

    • Снятині;
    • Городенці;
    • Тлумачі.

    Робота з дошкільнятами, буде відбуватися двічі на тиждень по 4 год.

    Вимоги до педагогів просторів:

    • вища освіта (бакалавр, спеціаліст) відповідного напряму підготовки («Педагогіка», «Дошкільна освіта», «Психологія» чи інші суміжні напрями підготовки);
    • практичний досвід роботи з дітьми, батьками;
    • вільне володіння українською мовою та ПК.
    • любов до дітей та відповідальність;
    • висока організованість, пунктуальність, дисциплінованість;
    • ініціативність;

    Обов’язки:

    • розвиток у дітей пізнавальної активності, самостійності, ініціативи, творчих здібностей, формування громадянської позиції, здатності до праці і життя в умовах сучасного світу;
    • проведення різних видів занять, розвиваючих, спортивних, підготовку до свят тощо;
    • створювати сприятливу атмосферу, яка сприяє безконфліктному спілкуванню між малюками;

    Більше деталей шукайте на сайті work.ua. Чекаємо на ваше резюме на нашій електронній пошті karitas.kolomya@gmail.com

     

    Разом робимо добрі справи та перемагаємо! 

Caritas Kolomyia